ОНП Сенсорний аналіз в харчових технологіях
СВО Магістр
В сучасному світі сенсорний аналіз визнано необхідним інструментом бізнесу у харчових виробництвах. Він є невід’ємною частиною R&D при розробці принципово нових та інноваційних продуктів, а також важливим елементом при контролі якості продуктів PDO («Protected Designation of Origin» – захищене позначення походження), PGI («Protected Geographical Indication» – захищене географічне зазначення) та TSG («Traditional Specialities Guaranteed» – гарантовано традиційні продукти), а також є частиною маркетингових стратегій підприємств. Сьогодні кожний виробник в харчовій галузі розуміє важливість сенсорного аналізу для майбутнього успіху своєї компанії, оскільки посилення конкуренції на українському ринку харчових продуктів, впровадження системи географічних зазначень вимагає швидкої реакції та впровадження передових світових практик для адаптації класичних технологій виробництва традиційних харчових продуктів, крафтової продукції до сучасних умов діяльності підприємств, виробляти не тільки нові, але затребувані продукти, продажі яких будуть гарантовані.
Сенсорний аналіз – це унікальний науково-практичний інструмент, який потрібно вміти правильно застосовувати. Підвищення конкурентної боротьби на ринку харчових продуктів та зростаючий у зв’язку з цим попит на фахівців, які володіють інструментарієм сенсорного аналізу, стали основою для започаткування підготовки в ОНТУ магістрів з ОНП Сенсорний аналіз в харчових технологіях.
Програмою передбачено підготовку фахівців з сенсорного аналізу харчових продуктів шляхом поєднання сучасних методів навчання та наукових досліджень відповідно до потреб агропромислового сектору України. Програма орієнтована на підготовку висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, здатних вирішувати значущі проблеми у сфері харчових технологій, які володіють сучасним інструментарієм сенсорного аналізу харчової продукції, навичками soft skills, прикладним програмним забезпеченням.
Позитивним моментом формування переліку дисциплін є наявність крос-культурних аспектів у навчанні, що реалізуються через партнерські угоди міжнародної академічної мобільності з університетами у межах різних програм: Еразмус+, програми подвійних дипломів. Здобувачі опановують наступні освітні компоненти:
-
Сенсорний аналіз в харчовій промисловості
-
Управління якістю харчових продуктів
-
Наукові аспекти харчових технологій
-
Технології бродильних виробництв
-
Сучасні методи сенсорного аналізу
-
Інноваційні технології в сенсорному аналізі харчових продуктів
-
Хімія і біохімія бродильних виробництв
Під час викладання дисциплін передбачено використання навчально-методичної літератури, розробленої висококваліфікованим науково-педагогічним складом ОНТУ, періодичних наукових видань, мережі Internet та дистанційних технологій.
Науково-дослідницька практика проходить у лабораторіях провідних, сучасних підприємств харчової промисловості.
Університет є членом міжнародної освітянської спільноти, Oenoviti International Network, тому здобувачі мають можливість обирати та навчатися в рамках програм академічної мобільності (програма Erasmus+) більше, ніж у 40 провідних вишах світу. Завдяки співпраці з Федерацією «Обміни Франція - Україна» студенти мають можливість кожний рік проходити практику за кордоном, на сімейних виноробнях Франції, Чилі, Італії, Німеччини.
Матеріальна база освітньої програми відповідає європейським стандартам. Розуміючи значущість сенсорного аналізу та прогнозуючи зростання попиту на відповідних фахівців, у 2017 році було відкрито першу в Україні навчально-наукову лабораторію сенсорного аналізу, яка сьогодні має атестат ISO/IEC17025 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», у 2024 році відкрито навчальну лабораторію «Дегустаційний хаб», здобувачі організовують та проводять дегустації як справжні експерти, приймають участь у споживчих дегустаціях.
Випускники освітньо-наукової програми можуть бути працевлаштовані на сучасних підприємствах керівниками відділів креативних розробок, членами міжнародних журі з визначення якості різноманітних груп харчових продуктів, технологами, головними інженерами тощо.
Кафедра Технології вина та сенсорного аналізу http://tvie.ontu.edu.ua/
https://www.instagram.com/kafedra_tv_and_sa/
https://www.facebook.com/kafedraTWandSA
