Південний регіон України є важливим морським транспортним вузлом експорту харчової продукції, що обумовлює достатньо високу локалізацію центрів її експертизи, сертифікації та потребу у фахівцях даного профілю. Також південний регіон України є визнаним туристичним центром, гастрономічні особливості якого приваблюють подорожуючих. Дотримання правил харчової безпеки, особливо в літній період, є нагальним завданням для операторів ринку, закладів громадського харчування, що потребує також певних знань та навичок.
Для підвищення професійних практичних навиків студентів у процесі навчання передбачено ознайомчу, технологічну та переддипломну практику в реальних умовах на підприємствах харчової та переробної промисловості, у державних та приватних органах управління та контролю, у науково-дослідницьких установах та установах інспекційно-технічної експертизи.
Після закінчення навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» випускники спроможні працювати:
– фахівцями з управління якістю та безпечністю харчової продукції, управління технологічними процесами на:
- переробних харчових підприємствах,
- закладах громадського харчування,
- у торгівельних мережах,
– експертами виробничих лабораторій;
– в державних та приватних організаціях, що спеціалізуються на стандартизації та сертифікації сировини та харчової продукції;
– у державному органі контролю харчової галузі «Держпродспоживслужбі»;
– в незалежних випробувальних центрах експертизи харчової продукції;
– в центрах митної експертизи;
– в приватних аудиторських компаніях, що надають консультативні послуги з впровадження систем менеджменту якості та безпечності харчової продукції.
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» реалізується на базі кафедри «Харчової хімії, експертизи та біотехнологій» ОНТУ http://foodchem.ontu.edu.ua/. Кафедра має потужний науково-педагогічний потенціал, Навчально-наукова діяльність усіх співробітників кафедри відповідає ліцензійним вимогам.