1.     Класифікація молока і молочних продуктів.

2.     Склад, властивості, класифікація жирів і жирових продуктів.

3.     Сири тверді сичужні. Споживні властивості, класифікація та асортимент.

4.     Кисломолочні продукти. Товарознавча класифікація, показники якості, вади.

5.     Товарознавча характеристика морозива; основні етапи виробництва, класифікація, вимоги до якості.

6.     Яйця та продукти переробки яєць. Класифікація, асортимент, правила маркування.

7.     Класифікація, товарознавча характеристика та маркування м’яса.

8.     Товарознавча класифікація ковбасних виробів. Показники якості ковбас.

9.     Риба і рибні товари. Класифікація, споживні властивості.

10.    Солоні, копчені, в’ялені рибні товари. Товарознавча характеристика.

11.    Рибні консерви та пресерви. Асортимент, показники якості, дефекти.

12.    Товарознавча характеристика безалкогольних напоїв.

13.    Виноградні вина. Класифікація та товарознавча характеристика.

14.    Класифікація та товарознавча характеристика чаю, кави.

15.    Класифікація кондитерських виробів. Характеристика.

16.    Товарознавча характеристика крохмалю, цукру. Види. Оцінка якості.

17.    Товарознавча характеристика натуральних та закусочних овочевих консервів.

18.    Товарознавча класифікація фруктів та овочів.

19.    Фактори формування споживних властивостей хлібобулочних виробів.

20.    Класифікація, асортимент, споживні властивості, круп. Характеристика.

21.    Класифікація та товарознавча характеристика борошна (за видом, типом та товарними сортами).

22.    Товарознавча характеристика макаронних виробів.

23.    Класифікація зернових культур (за призначенням, за ботанічними сортами, за хімічним складом).

24.     Характеристика основних видів пластмас, вимоги до якості товарів з пластичних мас.

25.     Асортимент та показники споживних властивостей металогосподарських товарів.

26.     Класифікація, споживні властивості та вимоги до якості товарів побутової хімії.

27.      Асортимент, споживні властивості та вимоги до якості побутових електроприладів.

28.      Асортимент товарів культурно-побутового призначення та вимоги до якості (на прикладі однієї групи товарів).

29.      Класифікація, асортимент та показники якості текстильних товарів.

30.      Товарознавча характеристика асортименту та вимоги до якості взуттєвих товарів.

31.      Формування споживних властивостей виробів з хутра.

32.      Класифікація, асортимент та вимоги до якості скляних побутових виробів.

33.      Класифікація, асортимент та вимоги до якості керамічних товарів.

34.      Асортимент та вимоги до якості будівельних товарів.

35.      Класифікація меблевих товарів, вимоги до якості.

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

(для абітурієнтів на основі ступеня бакалавра / освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста,

здобутого за іншою спеціальністю)

ОКР «Спеціаліст»

Спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Освітня програма «Комерційна діяльність і товарознавство та експертиза в митній справі»

  1. Поняття «нормативний документ», види нормативних документів, загальна структура.
  2. Органолептичні показники якості та методи їх визначення (на прикладі певної групи товарів).
  3. Що таке дегустація? Умови проведення дегустації.
  4. Які показники якості відносяться до фізико-хімічних?
  5. Що таке харчова, біологічна та енергетична цінність продукції, які речовини її обумовлюють?
  6. Білки, жири та вуглеводи харчових продуктів. Їх значення для організму.
  7. Що таке харчові добавки? Основні групи харчових добавок, їх призначення.
  8. Вітаміни: класифікація і вміст в харчових продуктах.
  9. Класифікація та коротка характеристика молочної продукції.
  10. Класифікація та характеристика ковбасних виробів.
  11. Класифікація та коротка характеристика макаронних виробів.
  12. Класифікація, характеристика та вимоги до якості вина.
  13. Назвіть умови зберігання охолодженої і замороженої продукції в супермаркеті.
  14. Класифікація, споживні властивості та вимоги до якості товарів побутової хімії.
  15. Класифікація та вимоги до якості товарів культурно-побутового призначення (на прикладі однієї групи товарів).
  16. Класифікація, асортимент та вимоги до якості скляних побутових виробів.
  17. Класифікація, асортимент та вимоги до якості керамічних товарів.
  18.  Класифікація меблевих товарів, вимоги до якості.
  19. Яка інформація повинна бути на етикетці продовольчого товару?
  20.  Види і функції штрихового кодування товарів.