- Класифікація продукції м’ясопереробної галузі.
- Породи та кроси сухопутної птиці.
- Харчова цінність та хімічний склад м’яса сільськогосподарських тварин.
- Вплив генетики на співвідношення тканин м’яса.
- Способи оглушення забійних тварин.
- Знекровлення забійних тварин. Напрями використання крові.
- Ветеринарно-санітарний контроль у виробництві м’яса.
- Характеристика сировини тваринного походження для виробництва кормової продукції.
- Класифікація ковбас.
- Особливості технології виробництва м’ясних консервів.
- Бактерицидна фаза молока. Чинники, які її обумовлюють.
- Санітарно-гігієнічні умови одержання молока на фермах.
- Гомогенізація молока, способи, режими, чинники, що впливають на процес гомогенізації.
- Пастеризація молока, способи, режими.
- Сепарування молока.
- Державний стандарт на молоко.
- Склад молока.
- Нормалізація молока, мета, режими, способи.
- Класифікація кисломолочних продуктів.
- Класифікація питних видів молока.
Програма для проведення додаткових вступних іспитів
Ступінь вищої освіти «бакалавр»
Спеціальність 204 «Технологія виробництва і переробки продукціїтваринництва»
Освітньо-професійна програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»
- Підготування тварин до забою.
- Різновиди тканин м’яса. їх промислове призначення.
- Харчова та біологічна цінність кролячого м’яса.
- Особливості обробки сухопутної та водоплаваючої птиці.
- Способи холодильної обробки м’яса.
- Пастеризація молока, способи, режими.
- Сепарування молока.
- Склад молока.
- Класифікація кисломолочних продуктів.
- Класифікація питних видів молока.
Перелік літературних джерел
1. Технологія молочних продуктів: підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.
2. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: навч. посіб. / О.В. Грек, Т. А. Скорченко. – К. : НУХТ, 2009. — 235 с.
3. Скорченко Т. А. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А.Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В.Кочубей. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 264с.
4. Поліщук Г.Є. Технологія морозива / Г.Є. Поліщук, І. С. Ґудзь. – К.: Фірма«ІНКОС», 2008. – 220 с.
5. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник: навч. посіб. / О. М. Скарбовійчук, О. В. Кочубей-Литвиненко, О. А. Чернюшок, В. Г. Федоров. – К.: НУХТ, 2012. – 311 с.
6. Справочник по производству мороженого / [Оленев Ю.А., Творогова А.А., Казакова Н.В., Соловьева Л.Н.]. – М.: ДеЛи принт, 2004. – 798 с.
7. Технология молока и молочных продуктов / Г.Н. Крусь, А.Г. Храмцов, З.В. Волокитина, С.В. Карпычев; Под ред. А.М. Шалыгиной. – М.: КолосС, 2004. – 455 с.
8. Арсеньева Т. П. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептури. Т.4. Мороженое. / Т.П. Арсеньева – СПб.: ГИОРД, 2002. – 184 с.
9. Твердохлеб Г. В. Технология молока и молочных продуктов. / Г.В.Твердохлеб, Р.Ю.Сажинов, Р.И.Раманаускус. – М: ДеЛи принт, 2006. – 616 с.
10. Чагаровський, О.П. Хімія молочної сировини: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів/ О. П. Чагаровський, Н. А. Ткаченко, Т. А. Лисогор; – Одеса: «Сімекс–прінт», 2013. – 268 с.
11. Горбатова Г.Г. Биохимия молока и молочных продуктов. 3-е изд., перераб. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 320с.
12. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Т. 3. Сыры / В.В.Кузнецов, Г. Г. Шилер. Под общей ред. Г. Г. Шилера. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 512 с.
13. Технологія виробництва продукції тваринництва: підруч. / [Бусенко О.Т., Скоцик В.Є., Маценко М.І. та ін.]; за ред. О.Т. Бусенка. – К.: «Агроосвіта», 2013. – 492 с.
14. Технологія м’яса та м’ясних продуктів: Підручник / М.М. Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза та ін.; За ред. М.М. Клименка. — К.: Вища освіта, 2006. — 640 с.: іл.
15. Віннікова, Л. Г. Основи птахівництва та переробки птиці / Л. Г. Віннікова, Н. М. Поварова, О. В. Синиця ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — Навч. вид. — Київ : Освіта України, 2020. — 216 с.
16. Бесулін В.І., Гужва В.І., Куцак С.М. Птахівництво і технологія виробництва яєць та м’яса птиці / В.І. Бесулін, В.І. Гужва. − Біла Церква, 2003. – 448 с.
17. Бородай В.П., Сахацький М.І., Вертійчук А.І., Мельник В.В., Пономаренко Н.П., Базиволяк С.М., Краснощок В.Г. Технологія виробництва продукції птахівництва : підручник / В.П. Бородай, М.І. Сахацький – Вінниця: Нова Книга, 2006.− 360 с.
18. Вівчарство [Текст] : навчальний посібник / В'ячеслав Олексійович Сухарльов, О.П. Дерев'янко. - Харків : Еспада, 2003. - 256 с.
19. Штомпель М.В. Технологія виробництва продукції вівчарства: Навч. видання. – К.: Вища освіта, 2005. – 343с.
20. Бомко В.С., Бабенко С.П., Москалик О.Ю., Гришко Г.І., Токаренко М.Д., Чумакова Л.О. Годівля сільськогосподарських тварин : підручник / В.С. Бомко, С.П. Бабенко. – Вінниця : Нова Книга, 2001. – 240 с.
21. Годівля сільськогосподарських тварин [Текст] : підручник для студентів вищ. навч. закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації / І.І. Ібатуллін, Д.О. Мельничук, Г.О. Богданов та ін.; За ред.: І.І. Ібатулліна. - Вінниця : Нова книга, 2007. - 616 с.
22. Свинарство і технологія виробництва свинини [Текст] : підручник для аграрних вузів ІІІ-ІУ рівнів акред. із спец. "Зооінженерія". - Вид. 2-е, доп. і перероб. - Харків : Еспада, 2003. - 448 с.
23. Технологія виробництва продукції свинарства : навч. посіб./[ В.С. Топіха, В.Я. Лихач, С.І. Луговий та ін.] за ред. В.С. Топіхи. - Миколаїв : МДАУ, 2012.- 453 с. : іл.
24. Угнівенко А.М. Спеціалізоване м’ясне скотарство. – К.: Вища освіта, 2006. – 303 с
25. Селекція сільськогосподарських тварин [Текст]: Підручник для підготовки фахівців аграрних вузів I-IV рівнів акредитації з напряму "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / Ю. Ф. Мельник [та ін.] ; За ред.: Ю. Ф. Мельника, В. П. Коваленка, А. М. Угнівенка. - К. : Інтас, 2008. - 446 с.
26. Ветеринарна гігієна та санітарія (запитання та відповіді) Д.А. Засєкін, Н.І. Косянчук, В.В. Соломон,. М.Д. Кучерук, – К: Видавництво ПП «ДіректЛайн»– 2014. –208 с.
27. Ветеринарно-санітарна експертиза м'яса та м'ясних продуктів : зб. метод. рек. / ред.: О. М. Якубчак, Л. В. Олійник. - К. : Біопром, 2011. - 186 c. - укp.
28. Маньковський А.Я., Антонюк Т.А. Технологія продуктів забою тварин. – К: Агроосвіта, 2014. – 336 с.
29. Пешук Л. В. Основи тваринництва і ветеринарно-санітарна експертиза м’яса та м’ясних продуктів. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 400 с.
30. Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва. Підручник. - Вінниця: Нова Книга, 2009. - 272 с.
31. Основи проектування тваринницьких підприємств : підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти / О.Г. Скляр, Н.І. Болтянська. — К. : Видавничий дім «Кондор», 2018. — 380 с.
32. Генетика з основами розведення та відтворення сільськогосподарських тварин / навчально- методичний посібник // С. Л. Войтенко, О.О. Васильєва, Л.В.Вишневський, Б.С.Шаферівський – Полтава : ПП Астрая., 2018 – 213 с.