ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА ТА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ВИРОБНИЦТВ - нова спеціалізація спеціальності  133 Галузеве машинобудування. 

У цю спеціальність входить 5 інноваційних напрямків, за якими навчаються студенти: 

  • Обладнання переробних і харчових виробництв

Новий напрямок, орієнтований  на такі сфери діяльності, як конструювання, експлуатація, ремонт, монтаж, виробництво машин та апаратів харчових та переробних виробництв.

  • Експлуатація обладнання готельно-ресторанного господарства

Новий напрямок, орієнтований  на підготовку фахівців, які спроможні вирішувати питання асортименту, комплектування, використання, експлуатації машин і апаратів у готельно-ресторанних господарствах.

  • ІТ-конструювання обладнання

Напрямок, орієнтований на підготовку фахівців за спеціальністю механік-конструктор обладнання, що використовує сучасне програмне та апаратне забезпечення, інноваційні методи математичного моделювання.

  • Обладнання фармацевтичних виробництв

Новий напрямок, орієнтований  на підготовку фахівців з монтажу, проектування та конструювання обладнання для виробництва  фармацевтичних препаратів.

  • Енергетична безпека

Новий напрямок, орієнтований на такі сфери діяльності, як енергетичний менеджмент, енергетична ефективність, енергетична безпека.

 

Університет має багатий досвід у підготовці фахівців із машин та апаратів для різних галузей. Але наразі, у зв’язку із зростанням технічної складності спеціалізованого обладнання, розширенням асортименту обладнання, що використовується в різних господарствах, виникає необхідність у відповідних фахівцях, орієнтованих на конкретну галузь.


 

Майбутніх фахівців навчають:

  • основам вибору асортименту та розміщенню устаткування;
  • методикам ефективного функціонування технологічного обладнання;
  • теоретичних основ процесів теплової, механічної та холодильної обробки продуктів;
  • технічним характеристикам, номенклатурі, принципу дії та функціональному призначенню обладнання;
  • основи енергетичного моніторингу обладнання;
  • методику розрахунків режимних параметрів обладнання.
  • спеціалізоване обладнання фармацевтичних, ресторанних, харчових та переробних виробництв;
  • експлуатації механічного, теплового, холодильного, масообмінного, пакувального і торговельного обладнання;
  • принципам вибору та комплектування обладнання.
  • методикам ефективного функціонування технологічного обладнання;
  • методам моделювання механіки твердих тіл і рідини;
  • проектуванню циклічних автоматів з використанням IT-технологій,
  • математичне моделювання та зворотний інжиніринг,
  • ІТ- конструювання сучасного обладнання.
  • роботі з програмним забезпеченням, САПР системами і системами розрахунку механіки і моделювання руху;
  • роботі з САПР для автоматизації робіт промислового підприємства на етапах конструкторської та технологічної підготовки виробництва: SolidWorks (Солідворкс), CATIA, NX (виробництва компанії Siemens PLM Софтваре), програми Autodesk, такі як AutoCAD, AutodeskInventor, Fusion 360;
  • розрахунку механіки і моделювання руху з використанням ANSYS або відкритих систем OpenFOAM, OpenSCAD.

Завдання підготовки фахівців:

  • підготовка якісного фахівця, який може на сучасному рівні вирішувати завдання конструювання енергоефективного технологічного обладнання;
  • підготовка якісного фахівця, який може на сучасному рівні вирішувати завдання обслуговування, монтажу, ремонту та експлуатації технологічного обладнання;
  • підготовка конструкторів, які спроможні створювати інноваційне технічне обладнання для харчової, переробної та фармацевтичної промисловості.

 

Майбутні фахівці готуються для роботи:

  • в організаційно-управлінських службах;
  • в конструкторських та технологічних відділах підприємств;
  • в монтажних, ремонтних службах підприємств;
  • в різноманітних науково-дослідних інститутах, лабораторіях;
  • у комерційних фірмах, пов’язаних з розробкою, випуском та продажем технологічного обладнання та машин.
  • в готельно-ресторанних закладах;

Навчальний процес повністю забезпечений необхідною технікою та висококваліфікованими викладачами, які мають ступені докторів та кандидатів наук, багатий досвід викладацької та практичної діяльності, є авторами методичних розробок, наукових праць з питань сучасних методів розробки інноваційного обладнання.

Програми навчання на факультеті дозволяють отримати високоякісну вищу освіту, уміння й практичні звички для роботи на широкому спектрі підприємств, забезпечувати ефективну роботу будь-якого технологічного й транспортного устаткування, обслуговувати паковальне устаткування, холодильну та кріогенну техніку, здійснювати високоякісний технічний сервіс і опанувати основами дизайну, ергономіки енергоменеджменту.

Навчальну, виробничу, переддипломну практики студенти нашого факультету проходять на провідних підприємствах холодильної, харчової й переробної промисловості міста Одеси й інших міст України. Наші підприємства-партнери: ПАО «ОдесаВинПром», ПАО «ЕННІ ФУДЗ» (ТМ «Тетя Соня», «Одеська Кава»), Шабо, ПАО «Інтер-хім», КП «Тепломережі».

Випускники можуть продовжити навчання в магістратурі.  На нашому факультеті велику увагу приділяють розвитку творчих здібностей студентів, залученню їх до науково-дослідної, проектно-конструкторської діяльності ту участі у керуванні роботою університету.