Одеський національний технологічний університетСпеціальність 181 «Харчові технології», Освітньо-наукова програма «Сенсорний аналіз в харчовій промисловості» 2021
Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь магістра
Спеціальність 181 «Харчові технології»
Освітньо-наукова програма «Сенсорний аналіз в харчовій промисловості»
-
Сучасний стан харчової промисловості в Україні. Основні напрями її розвитку.
-
Роль харчових продуктів у забезпеченні потреб споживачів, якість харчових продуктів.
-
Вимоги до сировини для виробництва харчових продуктів (на прикладі однієї із галузей харчової промисловості).
-
Узагальнена структурна схема технологічної лінії будь-якого харчового виробництва.
-
Загальна характеристика основних складових компонентів продовольчої сировини та харчових продуктів.
-
Вуглеводи харчових продуктів, їх фізіологічна роль, джерела.
-
Склад, будова, властивості вуглеводів, харчова цінність, використання.
-
Крохмаль – як складова харчових продуктів.
-
Пектинові речовини – як складова харчових продуктів.
-
Клітковина – як складова харчових продуктів.
-
Класифікація білків та їх роль в організмі людини.
-
Будова та амінокислотний склад білків.
-
Основні фізико-хімічні та технологічні властивості білків.
-
Класифікація вуглеводів та їх роль в організмі людини.
-
Жири харчових продуктів, їх фізіологічна роль, джерела.
-
Вплив теплового обробляння на харчову цінність жирів.
-
Фосфоліпіди, воски, ліповітаміни.
-
Поліненасичені жирні кислоти: лінолева, ліноленова, арахідонова. Їх роль в організмі та біологічна активність.
-
Роль вітамінів в організмі. Класифікація вітамінів.
-
Руйнування вітамінів під впливом технологічних факторів.
-
Інактивація ферментів під дією різних технологічних факторів.
-
Будова, властивості та біологічна роль ферментів.
-
Значення ферментів при виробництві харчових продуктів.
-
Роль харчових волокон у функціонуванні організму людини і їх основні природні джерела.
-
Мінеральні речовини. Вміст в харчових продуктах, значення для організму людини, добова потреба.
-
Характеристика органічних і неорганічних консервантів.
-
Смакові та ароматоутворюючі речовини в харчових продуктах.
-
Використання барвників, ароматизаторів та смакових добавок у харчовій промисловості.
-
Роль харчування в життєдіяльності людини.
-
Основні технологічні процеси харчових виробництв (механічні, гідродинамічні, масообмінні).
-
Основні технологічні процеси харчових виробництв (хімічні, біохімічні).
-
Характеристика прийомів теплового обробляння продуктів.
-
Пастеризація в харчових технологіях: сутність, призначення, режими.
-
Стерилізація в харчових технологіях: сутність, призначення, режими.
-
Підготовка сировини для виробництва харчових продуктів (на прикладі однієї із харчових галузей).
-
Класифікація рослинних культур за хімічним складом. Будова зерна злакових.
-
Зерно пшениці і жита як сировина для виробництва борошна. Асортимент, що виробляється в Україні, і його якість.
-
Характеристика сировини для виробництва борошна, технологічна схема виробництва борошна.
-
Технологічні показники якості борошна. Клейковина та її вміст у борошні за нормою.
-
Поясніть утворення коричневої скоринки при випіканні хліба.
-
Характеристика сировини для виробництва пшеничного і житнього хліба. Технологія виробництва хліба.
-
Характеристика сировини для виробництва макаронних виробів. Технологічна схема.
-
Характеристика сировини для виробництва цукру. Асортимент цукру.
-
Технологічна схема виробництва цукру.
-
Сировина для цукристих кондитерських виробів. Види цукеркових мас.
-
Технологічна схема виробництва карамелі.
-
Класифікація шоколадних виробів.
-
Технологія цукристих кондитерських виробів.
-
Какао-боби як сировина для виробництва шоколаду.
-
Характеристика сировини для виробництва борошняних кондитерських виробів.
-
Технологічна схема виробництва борошняних кондитерських виробів.
-
Характеристика сировини для виробництва рослинної олії, характеристика асортименту.
-
Технологічна схема виробництва рослинної олії.
-
Характеристика сировини для виробництва м'ясних напівфабрикатів, м'ясних консервів, варених і копчених ковбас.
-
Технологічна схема їх виробництва м'ясних напівфабрикатів, м'ясних консервів, варених і копчених ковбас.
-
Характеристика сировини для виробництва солоної, пряної і копченої риби.
-
Технологічна схема солоної, пряної і копченої риби. Характеристика готової продукції.
-
Характеристика сировини для виробництва молока, вершків, сметани, кисломолочних продуктів, вершкового і топленого масла.
-
Технологічна схема виробництва молока, вершків, сметани та кисломолочних продуктів.
-
Характеристика сировини для виробництва твердих, м'яких, розсільних сирів.
-
Технологічна схема виробництва твердих, м'яких, розсільних сирів.
-
Виноград як сировина виноробства. Класифікація та склад виноградних вин.
-
Технологічна схема переробки винограду у виноматеріали. Основні стадії отримання виноматеріалів.
-
Ігристі вина. Особливості одержання шампанських виноматеріалів. Методи шампанізації.
-
Плодово-ягідні вина. Особливості виробництва.
-
Характеристика пива як напою. Сорти і типи пива. Основна сировина, солод, його замінники, вода, хміль.
-
Технологічна схема виробництва пива.
-
Класифікація і характеристика безалкогольних напоїв. Основна сировина, вимоги до її якості.
-
Технологічні характеристики та хімічний склад плодоовочевої сировини.
-
Класифікація асортименту плодоовочевої сировини. Показники якості.
-
Характеристика сировини для виробництва овочевих, плодово-ягідних консервів і соків, їхня класифікація.
-
Технологічна схема виробництва овочевих, плодово-ягідних консервів і соків.
-
Мікробіологічні процеси харчових виробництв.
-
Молочнокисле бродіння, його хімізм, значення та застосування.
-
Хіміко-технологічний, мікробіологічний та санітарно – гігієнічний контроль виробництва харчової промисловості.
-
Контроль якості готової продукції (на прикладі однієї із галузей харчової промисловості).
-
Класифікації відходів і побічних продуктів харчових виробництв.
-
Використання відходів виробництва.
-
Основні правила зберігання харчових продуктів.
|
|