
	    
	Програма для проведення вступного іспиту
	Ступінь магістра
	 
	Спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»
	Освітня програма «Управління бізнесом»
	 
	- 
		Суть підприємництва. Організаційно-правові форми підприємств згідно законодавства України.
 
	- 
		Виробнича програма підприємства і виробнича потужність підприємства.
 
	- 
		Якість продукції підприємства. Стандартизація та сертифікація продукції підприємства.
 
	- 
		Основні засоби підприємства: суть і показники ефективності використання і відтворення основних засобів підприємства.
 
	- 
		Поняття, склад, показники оборотності оборотних коштів підприємства.
 
	- 
		Персонал підприємства: поняття і склад. Продуктивність праці: сутність, економічне значення зростання, методи її виміру.
 
	- 
		Поняття, види та функції заробітної плати. Форми та системи оплати праці.
 
	- 
		Поняття собівартості продукції, фактори її зниження та види витрат. Калькулювання собівартості продукції та кошторис витрат.
 
	- 
		Прибуток підприємства: поняття, види, оподаткування та шляхи підвищення прибутку.
 
	- 
		Сутність і види рентабельності та шляхи її підвищення. Ціна продукції: поняття, види та її функції.
 
	- 
		Сутність ефективності виробництва. Показники і методи вимірювання рівня ефективності виробництва.
 
	- 
		Поняття і  види інвестицій та показники їх економічної ефективності.
 
	- 
		Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: суть, види, регулювання.
 
	- 
		Суть і різновиди організаційної управлінської структури. Характеристика основних функцій і методів управління. Стиль управління: суть, види і вплив на ефективність організації.
 
	- 
		Суть і принципи планування: переваги планової роботи, види планів. Підготовка, прийняття та виконання управлінських рішень.
 
	- 
		Ефективне матеріальне стимулювання: суть і принципи забезпечення.
 
	- 
		Мета і суть трудової мотивації. Мотиваційні теорії.
 
	- 
		Ефективність контролю, як функції управління.
 
	- 
		Виробничий процес, типи виробництва.
 
	- 
		Організація енергетичного господарства.
 
	- 
		Організація складського господарства.
 
	- 
		Організація ремонтного господарства, ремонтний цикл, види ремонту обладнання. Організація інструментального господарства.
 
	- 
		Організація транспортного господарства, види транспортних засобів підприємства.
 
	- 
		Організація робочих місць, методи аналізу витрат робочого часу.
 
	- 
		Діагностика використання матеріальних ресурсів підприємства.
 
	- 
		Діагностика використання основних засобів.
 
	- 
		Діагностика використання трудових ресурсів підприємства та фонду оплати праці.
 
	- 
		Діагностика виробництва і реалізації продукції підприємства.
 
	- 
		Діагностика собівартості продукції (робіт, послуг).
 
	- 
		Діагностика фінансових результатів діяльності підприємства.
 
	- 
		Діагностика фінансового стану підприємства.
 
	- 
		Документація та інвентаризація як елементи бухгалтерського обліку. План рахунків бухгалтерського обліку.
 
	- 
		Облік власного капіталу.
 
	- 
		Облік необоротних коштів на підприємстві.
 
	- 
		Аналітичний та синтетичний облік запасів.
 
	- 
		Облік грошових коштів.
 
	- 
		Облік розрахунків по оплаті праці.
 
	- 
		Облік розрахункових операцій.
 
	- 
		Готова продукція, її облік та оцінка.
 
	- 
		Облік доходів та витрат на підприємстві.
 
	 
	Програма для проведення вступних іспитів
	ступінь магістр
	спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»
	Освітня програма «Управління бізнесом»
	 
	 
	Перелік літературних джерел
	 
	1. Підприємництво: навч. посіб. / В. А. Подсолонко, А. Ф. Процей, Т. Л. Миронова, В. О. Василенко ; за ред. В.А. Подсолонко, Т.Л. Міронової. — Київ : ЦНЛ, 2003. — 616 с.
	2. Ринкова економіка : сучасна теорія і практика управління / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, Екон.-прав. ф-т. — Одеса : Астропринт, 2001. — 496 с
	3. Бутенко А.И. Управление предпринимательством: критерии эффективности / А. И. Бутенко, И. Н. Сараева ; Ин-т проблем рынка и экон.-экол. исслед. НАН Украины. — Одесса : Феникс, 2004. — 364 с.
	4. Дідковська Л.Г. Менеджмент: навч. посіб. / Л. Г. Дідковська, П. Л. Гордієнко. — Київ : Алерта ; КНТ, 2007. — 516 с.
	5. Донець Л. І. Основи підприємництва: навч. посіб. / Л. І. Донець, Н. Г. Романенко; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. — Київ : Центр навч. л-ри, 2006. — 320 с.
	6. Кузьмін В.В. Фінансові основи підприємництва: навч. посіб. / В. В. Кузьмін. — Київ : Центр навч. л-ри, 2006. — 192 с.
	7. Зовнішньоекономічна діяльність: підприємство-регіон: навч. посіб. / Ю. Г. Козак, T. Sporek, A. Gribincea, T. Shengelia ; за ред. Ю. Г. Козака. — Вид. 6-те, перероб. та допов. — Київ : ЦУЛ, 2016. — 290 с. — Бібліогр.: с. 285-290.
	8. Зовнішньоекономічні операції і контракти: навч. посіб. / В. В. Козик, Л. А. Панкова, Я. С. Карп'як, О. Ю. Григор'єв. — 2-ге вид., перероб. і доп. — Київ : Центр навч. літ., 2004. — 608 с.
	9. Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в Україні: навч. посіб. / за заг. ред. М. Я. Азарова. — Київ : ДІЯ, 2000. — 320 с.
	10. Основи зовнішньоекономічної діяльності : опор. конспект лекцій / уклад.: О. П. Гребельник, Т. М. Мельник та ін.; Київ нац. торг.-екон. ун-т, Каф. міжнар. економіки. — Київ : КНТЕУ, 2008. — 191 с.
	11. Мельник В. М. Оподаткування підприємницької діяльності: навч. посіб. / В. М. Мельник, І. А. Грицаєнко, О. С. Іванишина. — Київ : Кондор, 2005. — 160 с.
	12. Полянко В.В. Основи підприємництва: навч. посіб. / В. В. Полянко, А. В. Круглянко. — Київ : Дакор, КНТ, 2008. — 176 с.
	13. Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості: підручник / кер. кол. авт. і наук. ред. Т. Л. Мостенська; Нац. ун-т харч. технологій. — Київ : Кондор, 2016. — 492 с.
	14. Мороз В.С. Організація виробництва: навч. посіб. / В. С. Мороз, А. С. Тельнов. — Львів : Новий Світ-2000, 2012. — 256 с. 
	15. Тян Р.Б. Організація виробництва: навч. посіб. / Р. Б. Тян, І. В. Багрова ; Дніпропетров. держ. фін.-екон. ін-т. — Київ : Центр навч. літ., 2005. — 248 с.
	16. Гриньова В.М. Організація виробництва: підручник / В. М. Гриньова, М. М. Салун. — Київ : Знання, 2009. — 582 с.
	 
	 
	17. Економіка підприємства: зб. практ. задач і конкретних ситуацій / Київ. нац. екон. ун-т; за ред. С.Ф. Покропивного. — Київ : КНЕУ, 2000. — 328 с.
	18. Економіка підприємства: навч. посіб. у структур.-логіч. схемах / Н. О. Власова, В. В. Гармаш, С. М. Шинкар, Л. І. Безгінова ; Харків. держ. ун-т. харчування та торгівлі. — Харків : ХДУХТ, 2008. — 279 с.
	19. Економіка підприємства: підручник / Г. О. Швиданенко, М. Г. Грещак, В. М. Колот та ін. ; за заг. та наук. ред. Г. О. Швиданенко ; Держ. вищ. навч. закл. "Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана". — Вид. 4-те, перероб. і допов. — Київ : КНЕУ, 2009. — 816 с.
	20. Економіка підприємства: підручник / Й. М. Петрович, А. Ф. Кіт, О. М. Семенів та ін. ; за заг. ред. Й. М. Петровича. — Львів : "Новий світ-2000", 2004. — 680 с.
	21. Економіка підприємства: теорія і практикум: навч.-метод. посіб. / за ред. Н. Г. Міценко, О. І. Ященко; Укоопспілка; Львів. комерц. акад. — Львів : "Магнолія-2006", 2008. — 688 с. — (Вища освіта в Україні).
	22. Економіка підприємства: теорія і практикум: навч. посіб. / В. І. Блонська, Т. Г. Васильців, С. С. Гринкевич, Н. М. Заярна ; за ред. Н.Г. Міценко. — Львів : Магнолія, 2010. — 687 с.
	23. Економіка підприємств: навч. посіб. / за ред. П.С. Харіва. — Тернопіль : Екон. думка, 2000. — 500 с.
	24. Бойчик І.М. Економіка підприємства: навч. посіб. / І. М. Бойчик. — Вид. 2-ге, допов. і перероб. — Київ : Атіка, 2007. — 528 с.
	25. Вігуржинська С.Ю. Економіка підприємства: навч. посіб. / С. Ю. Вігуржинська, Н. Й Басюркіна, Т. В. Свистун. — Одеса : ОНАХТ, 2018. — 116 с. : табл., рис. — Бібліогр.: с. 116.
	26. Вігуржинська, С. Ю. Економіка підприємства: навч. посіб. / С. Ю. Вігуржинська, Н. Й. Басюркіна, Т. В. Свистун ; за ред. С. Ю. Вігуржинської ; Одес. нац. акад. харч. технологій, Каф. управління бізнесом. — Одеса, 2016. — Електрон. текст. дані: 62 с.
	27. Яркіна Н.М. Економіка підприємства: навч. посіб. / Н. М. Яркіна ; Керч. держ. мор. технол. ун-т. — Київ : Ліра-К, 2015. — 498 с.
	28. Аналіз господарської діяльності підприємства: навч. посіб. / Н. Б. Кащена, Н. М. Гаркуша, Т. О. Сідорова, Г. Г. Лисак ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Харків : ХДУХТ, 2014. — 537 с.
	29. Управління фінансово-економічною безпекою підприємств харчової промисловості України: аналіз і синтез методів: монографія / Б. В. Єгоров, В. В. Немченко, Т. В. Аверіхіна та ін. ; за заг. ред. В. В. Немченко ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — Одеса : Фенікс, 2013. — 448 с. : табл., рис.
	30. Залуцький І. Р. Планування і діагностика діяльності підприємств: навч. посіб. / І. Р. Залуцький, В. М. Цимбалюк, С. Г. Шевченко ; Львів. регіон. ін-т держ. упр., Нац. акад. держ. упр. при Президентові України. — Львів : "Новий Світ-2000", 2011. — 320 с.
	31. Ковальчук М.І. Економічний аналіз діяльності підприємств АПК [Текст] : підручник / М. І. Ковальчук ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — Київ : КНЕУ, 2005. — 390 с.
	32. Чернелевський Л.М. Аналіз діяльності підприємств та банківських установ: економічний, фінансово-інвестиційний, стратегічний: підручник / Л. М. Чернелевський, Н. Г. Слободян, О. В. Михайленко. — Київ : Хай-Тек Прес, 2009. — 640 с.
	33. Бєлявцев М.І. Інфраструктура товарного ринку: навч. посіб. / М. І. Бєлявцев, Л. В. Шестопалова. — Київ : ЦУЛ, 2005. — 416 с.
	34. Дудяк Р.П. Організація біржової діяльності: основи теорії і практикум: навч. посіб. / Р. П. Дудяк, С. Я. Бугіль. — 2-ге вид., допов. — Львів ; Київ : "Новий світ-2000" ; Магнолія плюс, 2003. — 360 с.
	35. Карпов В.А. Маркетинг: прогнозування кон'юктури ринку: навч. посіб. / В. А. Карпов, В. Р. Кучеренко. — 2-ге вид., випр. і допов. — Київ : Знання, 2003. — 284 с.
	36. Підприємництво та бізнес-культура: підручник / Л. О. Лігоненко, Г. Л. Піратовський, І. В. Молоштан та ін. ; за заг. ред. Л. О. Лігоненко ; Київ. нац. торг. -екон. ун-т. — Київ : КНТЕУ, 2011. — 508 с.
	37. Етика бізнесу / уклад. С. Г. Радченко, Н. П. Статінова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т, Каф. філософ. та соц. наук. — Київ : КНТЕУ, 2009. — 70 с.