Спеціальність 133 ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ: освітня програма «Енергетична безпека та енергетичний менеджмент»
ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА ТА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ВИРОБНИЦТВ - нова спеціалізація спеціальності 133 Галузеве машинобудування.
У цю спеціальність входить 5 інноваційних напрямків, за якими навчаються студенти:
-
Обладнання переробних і харчових виробництв
Новий напрямок, орієнтований на такі сфери діяльності, як конструювання, експлуатація, ремонт, монтаж, виробництво машин та апаратів харчових та переробних виробництв.
-
Експлуатація обладнання готельно-ресторанного господарства
Новий напрямок, орієнтований на підготовку фахівців, які спроможні вирішувати питання асортименту, комплектування, використання, експлуатації машин і апаратів у готельно-ресторанних господарствах.
-
ІТ-конструювання обладнання
Напрямок, орієнтований на підготовку фахівців за спеціальністю механік-конструктор обладнання, що використовує сучасне програмне та апаратне забезпечення, інноваційні методи математичного моделювання.
-
Обладнання фармацевтичних виробництв
Новий напрямок, орієнтований на підготовку фахівців з монтажу, проектування та конструювання обладнання для виробництва фармацевтичних препаратів.
Новий напрямок, орієнтований на такі сфери діяльності, як енергетичний менеджмент, енергетична ефективність, енергетична безпека.
Університет має багатий досвід у підготовці фахівців із машин та апаратів для різних галузей. Але наразі, у зв’язку із зростанням технічної складності спеціалізованого обладнання, розширенням асортименту обладнання, що використовується в різних господарствах, виникає необхідність у відповідних фахівцях, орієнтованих на конкретну галузь.
Майбутніх фахівців навчають:
-
основам вибору асортименту та розміщенню устаткування;
-
методикам ефективного функціонування технологічного обладнання;
-
теоретичних основ процесів теплової, механічної та холодильної обробки продуктів;
-
технічним характеристикам, номенклатурі, принципу дії та функціональному призначенню обладнання;
-
основи енергетичного моніторингу обладнання;
-
методику розрахунків режимних параметрів обладнання.
-
спеціалізоване обладнання фармацевтичних, ресторанних, харчових та переробних виробництв;
-
експлуатації механічного, теплового, холодильного, масообмінного, пакувального і торговельного обладнання;
-
принципам вибору та комплектування обладнання.
-
методикам ефективного функціонування технологічного обладнання;
-
методам моделювання механіки твердих тіл і рідини;
-
проектуванню циклічних автоматів з використанням IT-технологій,
-
математичне моделювання та зворотний інжиніринг,
-
ІТ- конструювання сучасного обладнання.
-
роботі з програмним забезпеченням, САПР системами і системами розрахунку механіки і моделювання руху;
-
роботі з САПР для автоматизації робіт промислового підприємства на етапах конструкторської та технологічної підготовки виробництва: SolidWorks (Солідворкс), CATIA, NX (виробництва компанії Siemens PLM Софтваре), програми Autodesk, такі як AutoCAD, AutodeskInventor, Fusion 360;
-
розрахунку механіки і моделювання руху з використанням ANSYS або відкритих систем OpenFOAM, OpenSCAD.
Завдання підготовки фахівців:
-
підготовка якісного фахівця, який може на сучасному рівні вирішувати завдання конструювання енергоефективного технологічного обладнання;
-
підготовка якісного фахівця, який може на сучасному рівні вирішувати завдання обслуговування, монтажу, ремонту та експлуатації технологічного обладнання;
-
підготовка конструкторів, які спроможні створювати інноваційне технічне обладнання для харчової, переробної та фармацевтичної промисловості.
Майбутні фахівці готуються для роботи:
-
в організаційно-управлінських службах;
-
в конструкторських та технологічних відділах підприємств;
-
в монтажних, ремонтних службах підприємств;
-
в різноманітних науково-дослідних інститутах, лабораторіях;
-
у комерційних фірмах, пов’язаних з розробкою, випуском та продажем технологічного обладнання та машин.
-
в готельно-ресторанних закладах;
Навчальний процес повністю забезпечений необхідною технікою та висококваліфікованими викладачами, які мають ступені докторів та кандидатів наук, багатий досвід викладацької та практичної діяльності, є авторами методичних розробок, наукових праць з питань сучасних методів розробки інноваційного обладнання.
Програми навчання на факультеті дозволяють отримати високоякісну вищу освіту, уміння й практичні звички для роботи на широкому спектрі підприємств, забезпечувати ефективну роботу будь-якого технологічного й транспортного устаткування, обслуговувати паковальне устаткування, холодильну та кріогенну техніку, здійснювати високоякісний технічний сервіс і опанувати основами дизайну, ергономіки енергоменеджменту.
Навчальну, виробничу, переддипломну практики студенти нашого факультету проходять на провідних підприємствах холодильної, харчової й переробної промисловості міста Одеси й інших міст України. Наші підприємства-партнери: ПАО «ОдесаВинПром», ПАО «ЕННІ ФУДЗ» (ТМ «Тетя Соня», «Одеська Кава»), Шабо, ПАО «Інтер-хім», КП «Тепломережі».
Випускники можуть продовжити навчання в магістратурі. На нашому факультеті велику увагу приділяють розвитку творчих здібностей студентів, залученню їх до науково-дослідної, проектно-конструкторської діяльності ту участі у керуванні роботою університету.