Програма для проведення вступного іспиту
Ступінь магістра
Спеціальність 181 "Харчові технології"
Освітня програма "Індустрія здорового харчування"
-
Еволюція розвитку нутриціології. Проблеми суспільства з точки зору харчування. Позитивні ефекти продуктів функціонального призначення.
|
-
Збалансоване харчування. Основні положення теорії і основа концепції збалансованого харчування.
-
Теорія адекватного харчування. Основні принципи теорії.
-
Дієта Середземномор'я – альтернатива окремим положенням теорії збалансованого харчування. Особливості дієти.
-
Основні порушення у сучасному харчуванні і шляхи їх подолання.
-
Характеристика сучасного харчування. Негативні зміни у харчуванні. "Хвороби цивілізації".
-
Основні принципи, на яких базується теорія раціонального харчування.
-
Поняття "Функціональні харчові продукти". Умови, що визначають функціональну спрямованість харчових продуктів.
-
Загальна характеристика харчових продуктів функціонального призначення, їх властивості та класифікація.
-
Основні види функціональних інгредієнтів, їх характеристика.
-
Функціональні харчові продукти. Класифікація і характеристика продуктів функціонального призначення.
-
Класифікація і характеристика харчової сировини, яку використовують для виробництва функціональних продуктів.
-
Класифікація біологічно активних добавок, їх характеристика.
-
Продукти спеціального призначення, їх характеристика і класифікація.
-
Класифікація і характеристика дієтичних добавок.
-
Апіпродукти. Асортимент. Характеристика функціональних властивостей продуктів на основі меду.
-
Класифікація, властивості та призначення овочевих дієтичних харчових продуктів.
-
Характеристика і функціональні властивості пектину.
-
Напрямки збагачення продуктів харчування для людей, що мешкають у порушених екологічних умовах.
-
Напрямки збагачення продуктів харчування в залежності від виду захворювання людей.
-
Використання пектинів у виробництві функціональних продуктів харчування. Технологічна схема отримання пектину. Режими та параметри процесу.
-
Технологія виробництва альгінатових добавок і продуктів на їх основі. режими та параметри технологічних операцій.
-
Принципова технологічна схема овочевих закусочних харчових продуктів, збагачених біологічно активними компонентами. Режими та параметри технологічних операцій.
-
Технологічна схема виробництва каротиноїдної пасти з моркви. Режими та параметри технологічних операцій.
-
Функціональні властивості овочевих та фруктових порошкоподібних продуктів.
-
Технологічна схема виробництва порошкоподібних фітоконцентратів для виробництва функціональних напоїв.
-
Загальна технологічна схема отримання кріопорошків з функціональними властивостями.
-
Пшеничні висівки, їх хімічний склад. Технологічна схема підготовки пшеничних висівок з метою їх використання у виробництві функціональних харчових продуктів. Режими та параметри процесу.
|
-
Технологічна схема підготовки пшеничних висівок для виробництва страв і кулінарних виробів. Режими та параметри процесу.
-
Загальна технологічна схема виробництва харчової композиції – висівковий напівфабрикат. Режими та параметри процесу.
-
Технологічна схема підготовки зародків пшениці з метою використання для виробництва функціональних хлібобулочних і кондитерських виробів. Режими та параметри процесу.
|
-
Технологія виробництва харчової композиції з функціональними властивостями "Желейний напівфабрикат". Режими та параметри процесу.
-
Особливості технології виробництва дієтичної ікри із кабачків. Технологічна схема виробництва ікри із кабачків.
-
Функціональні властивості каротинових добавок. Технологічна схема виробництва пастоподібної каротиноїдної добавки з моркви.
-
Принципова технологічна схема виробництва продукту “Борщ зі свіжою капустою вегетаріанський”. Режими та параметри технологічних операцій.
-
Технологічна схема виробництва продукту для людей, хворих на цукровий діабет – “Пюре з слив з сорбітом”. Режими технологічних операцій. Вимоги до готової продукції.
-
Технологічна схема виробництва дієтичного продукту “Яблука у яблучному соці”. Режими технологічних операцій. Вимоги до готового продукту.
-
Технологічна схема виробництва функціонального напою “Чорносмородиново-молочний”. Режими технологічних операцій. Вимоги до готового продукту.
-
Особливості технології виробництва желейних продуктів дієтичного харчування. Технологія виробництва дієтичного повидла.
-
Загальна технологічна схема виробництва функціональних безалкогольних напоїв. Особливості технології.
|
Програма для проведення вступних іспитів
ступінь магістр
спеціальність 181 «Харчові технології»
Освітньо-професійна програма «Індустрія здорового харчування»
Перелік літературних джерел
1. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. - 312 с.
2. Капрельянц, Л. В. Лікувально-профілактичні властивості харчових продуктів та основи дієтології: підруч. / Л. В. Капрельянц, А. П. Петросьянц. – Одеса: Друк, 2011. – 269 с.
3. Кацерикова, Н. В. Технология продуктов функционального питания: учеб. пособ. – Кемерово: КемТИПП, 2004. – 146 с.
4. Сирохман, І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення : підруч. / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. – К.: ЦУЛ, 2009. – 544 с.
5. Технологія продуктів харчування функціонального призначення/ М.І. Пересічний, М.Ф. Кравченко, Д.В. Федорова, О.В. Кандалей та ін. // за ред. М.І. Пересічного – К.: КНТЕУ, 2008. – 718 с.
6. Тихомирова, Н. А. Технология продуктов функционального питания: учеб. пособ. – М.: ООО «Франтэра», 2002. – 213 с.
7. Тутельян, В. А. Микронутриенты в питании здорового и больного человека: справочник / В. А. Тутельян, В. Б. Спиричев, Б. П. Суханов и др. – Колос, 2002. – 424 с.
8. Українець, А. І. Технологія оздоровчих харчових продуктів : курс лекцій / А. І. Українець, Г. О. Сімахіна. – К. : НУХТ, 2009. – 310 с.
9. Функциональные пищевые продукты. Введение в технологии /Под ред. А.А. Кочетковой. – М.: ДеЛи принт, 2009. – 288 с.
10. Пересічний, М.І. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика / М.І. Пересічний, В.Н. Корзун, М.Ф. Кравченко, О.М. Григоренко – К.: КНТЕУ, 2003. – 526 с.
11. Шаззо, Р. И. Функциональные продукты питания: учебник / Р. И. Шаззо, Г. И. Касьянов. – М.: Колос, 2000. – 212 с.
12. Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание: учебник / Б. А. Шендеров. – М.: Грант, 2001. – 304 с.
13. Шумило Г.І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. – К.: Кондор, 2008. – 506 с.
14. Щелкунов, Л.Ф., Пища и екология / Л.Ф. Щелкунов, М.С. Дудкин, В.Н. Корзун. – Одесса: Оптимум, 2000. – 517 с.
15. Юдина, С. Б. Технология продуктов функционального питания: учебник. – М.: ДеЛи принт, 2008. – 280 с.