Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна» передбачає підготовку фахівців для підприємств зернозаготівельної та зернопереробної галузі – хлібоприймальних підприємств, заготівельних, виробничих і фондових елеваторів, потужних перевалочних зернових терміналів, борошномельних, комбікормових заводів, лабораторій з контролю якості та ін.
Зростання світового попиту на зерно і продукти переробки зумовило бурхливий розвиток галузі. Будуються нові сучасні зерносховища, борошномельні та комбікормові заводи, автоматизовані елеватори, безліч портових зернових перевантажувальних терміналів, які оснащені за останнім словом технології і техніки. Введення в дію великого числа нових підприємств створює багато вакансій для інженерних спеціальностей і забезпечує роботою молодих фахівців, попит на яких в галузі дуже високий.
Випускники успішно працюють технологами, завідувачами лабораторіями, начальниками змін і цехів, менеджерами, головними фахівцями, директорами і керівниками різного рівня на підприємствах різних форм власності, в проектних організаціях, науково-дослідних і вищих навчальних закладах не тільки України, а й за її межами.
Студенти проходять практику і успішно працевлаштовуються на провідних підприємствах України, в тому числі і з іноземними інвестиціями – СП ТОВ «НІБУЛОН», ТОВ «Укрелеваторпром», ТОВ «Іллічівський зерновий термінал», Kernel Group, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», «Бунге Україна», «Каргілл», ПАТ «ДПЗКУ» «Одеський зерновий термінал», ТОВ «Агротрейд-Юг», ТОВ «СанТрейд» і багатьох інших.
Програма підготовки включає:
-
технології первинної обробки та зберігання зерна;
-
технології виробництва муки;
-
технології виробництва круп і інших зернових продуктів;
-
технології комбікормового виробництва;
-
технологія біопалива;
-
технології продуктів швидкого приготування;
-
технології преміксів;
-
автоматизоване проектування підприємств.
Від поля до столу зерно проходить довгий шлях. І починається він з елеваторів – сучасних високомеханізованих та автоматизованих підприємств, які забезпечують первинну обробку, надійне зберігання зерна та безперервний моніторинг його якості. Україна щороку вирощує, переробляє, споживає та експортує біля 40 млн. тонн зерна. Загострення світової продовольчої кризи зобов’язало Україну збільшити обсяг виробництва зерна до 80 млн. тонн. Тому у найближчі 5-10 років будуватимуться нові елеватори і зернопереробні підприємства, потреба у фахівцях зростатиме.
Мукомельні та круп’яні заводи діють у кожному регіоні України та являють собою сучасні автоматизовані підприємства, які виготовляють близько 80 видів, сортів і номерів муки, круп, пластівців, екструдатів та інших зернових продуктів.
Комбікормова промисловість України успішно розвивається. Збудовано та будуються десятки нових заводів, обсяги виробництва комбікормів щороку зростають на 15-20%, що потребує відповідного кадрового забезпечення. Комбікорм у всьому світі перетворився на унікальний «інструмент», який забезпечує виробництво безпечних, натуральних і повноцінних продуктів харчування.
В Україні, як і у всьому світі, поширюється використання біопалива (біопелет), яке виготовляють з відходів і побічних продуктів переробки сільськогосподарської сировини. Технології виробництва біопелет і комбікормів мають багато спільного, що дозволяє випускникам кафедри технології комбікормів налагоджувати процес і обслуговувати підприємства з виробництва альтернативних видів палива.
СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОМБІКОРМІВ –
ОЗНАКА РОЗВИНЕНОЇ КРАЇНИ!
|
Факультет плідно співпрацює з підприємствами-лідерами галузі: ЗАТ “Укрелеваторпром” (Одеса), “Нібулон” (Миколаїв), ВАТ «Миронівський ЗВКК» (ТМ «Наша Ряба»), ТОВ «Катеринопольський елеватор», ВАТ «Роздільнянський Агропостачсервіс», ДП «Ізюмський КХП», ВАТ «Білгород-Дністровський КХП», ДП «Новоукраїнський КХП», ДП «Куліндоровський КХП» та ін.
Майбутні спеціалісти – це працівники потужних зернових терміналів, що експортують зерно у різні країни світу, хлібних інспекцій; керівні кадри елеваторів, комбінатів хлібопродуктів, хлібопекарських, макаронних, кондитерських та харчоконцентратних підприємств, виробничо-технологічних лабораторій та ін.
Найкращі випускники продовжують навчання в аспірантурі та поповнюють ряди професорсько-викладацького колективу.