Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь бакалавра
Спеціальність 181 «Харчові технології»
- Види натуральних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Види овочевих закусочних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини (бланшування та обжарювання); міри по охороні праці при обжарюванні овочів. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Перші і другі обідні страви, особливості складу; основні процеси виробництва - підготовка сировини, приготування заправки, бульйонів, сумішей. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Технологія консервованих напівфабрикатів для громадського харчування. Контроль якості, термін зберігання окремих видів продукції.
- Асортимент концентрованих томатопродуктів; технологія 25%-вої томатної пасти, технологія томатних соусів.
- Стерилізація і пастеризація. У чому різниця? По якому критерію відбирають продукти для проведення цих процесів?
- Харчова цінність, особливості технології соку із коренеплодів і гарбузових овочів. Контроль якості готової продукції.
- Компоти, концентровані компоти, фрукти та ягоди у фруктових соках. Вимоги до сировини при виготовлені компотів, підготовка плодів. Контроль якості готової продукції.
- Фруктові та ягідні маринади. Вимоги до сировини, підготовка плодів, види фруктово-ягідних маринадів, вимоги до якості готової продукції.
- Овочеві маринади. Вимоги до сировини, підготовка плодів, приготування сиропу та маринадної заливи.
- Фруктові та ягідні соки і напої. Класифікація фруктових соків та напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Сучасні проблеми людства, пов’язані з використанням води. Роль води в природі.
- Роль води в життєдіяльності людини та у виробництві харчових продуктів
- Будова молекули води. Фізичні і хімічні властивості води.
- Агрегатні стани води. Діаграма стану води.
- Типи хімічного зв’язку. Характеристика водневого зв’язку.
- Властивості рідин та їх характеристика.
- Способи вираження концентрації розчину.
- Властивості розчинів неелектролітів та електролітів.
- Поняття про дифузію та осмос. Приклади застосування процесів дифузії та осмосу при очищенні води від забруднень.
- Адсорбція із газів і розчинів. Застосування процесу адсорбції при очищенні води від забруднень.
- Стійкість і коагуляція колоїдів. Явище коагуляції в харчових технологіях.
- Поняття про процес теплообміну. Рушійна сила і тепловий баланс процесу нагрівання.
- Поняття про процес масообміну. Рушійна сила і матеріальний баланс процесу сушіння.
Програма для проведення додаткового вступного іспиту
Ступінь бакалавра
Спеціальність 181 «Харчові технології»
- Види натуральних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Види овочевих закусочних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини (бланшування та обжарювання); міри по охороні праці при обжарюванні овочів. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Перші і другі обідні страви, особливості складу; основні процеси виробництва - підготовка сировини, приготування заправки, бульйонів, сумішей. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Хімічний склад фруктів і овочів. Їх вплив на вибір технологічних процесів.
- Технологія консервованих напівфабрикатів для громадського харчування. Контроль якості, термін зберігання окремих видів продукції.
- Асортимент концентрованих томатопродуктів; технологія 25%-вої томатної пасти, технологія томатних соусів.
- Асортимент, харчова цінність і особливості технології овочевих соків і напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Компоти, концентровані компоти, фрукти та ягоди у фруктових соках. Вимоги до сировини при виготовлені компотів, підготовка плодів. Контроль якості готової продукції.
- Фруктові та ягідні соки і напої. Класифікація фруктових соків та напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
- Характеристика винограду, як сировини для виробництва виноградного соку. Хімічний склад. Технологічні вимоги до сировини. Особливості технології виноградного соку, вимоги до якості готової продукції.
- Види концентрованих фруктових консервів желеподібної консистенції. вимоги до якості готової продукції. Технологія виробництва варення. Вимоги до якості готового продукту
- Значення води в природі, житті людини, в промисловості.
- Будова молекули води. Властивості води.
- Агрегатні стани води.
- Поняття про густину, теплоємність, поверхневий натяг, в’язкість розчину.
- Розчинність речовин у воді.
- Способи вираження концентрації розчину.
- Електропровідність розчинів.
- Поняття про дифузію та осмос.
- Адсорбція із газів і розчинів.
- Явище коагуляції.
- Поняття про суспензії, емульсії, піни.
- Гідравлічні процеси. Рушійна сила, розрахунок втрат тискув трубопроводі.
- Процес теплообміну. Рушійна сила, тепловий баланс процесу нагрівання.
- Процес масообміну. Рушійна сила, матеріальний баланс процесу адсорбції.