Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь вищої освіти «магістр»
Спеціальність 181 «Харчові технології»
Освітня програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
- Організація, техніка і етапи проведення технологічних експертиз виробництва та експертиз харчових продуктів.
- Види експертиз, оцінка якості маркування та пакування, правила відбору проб.
- Технологічна експертиза виробництва зерна та продуктів зернопереробної промисловості.
- Технологічна експертиза виробництва олієжирових продуктів.
- Технологічна експертиза виробництва продуктів переробки фруктів та овочів.
- Технологічна експертиза виробництва харчосмакових продуктів та напоїв.
- Технологічна експертиза виробництва молока та молочних продуктів.
- Технологічна експертиза виробництва м’яса та продуктів аквакультури.
- Технологічна експертиза виробництва функціональних продуктів, дієтичних добавок, харчових продуктів з ГМО.
- Законодавчі аспекти запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів та основі концепції НАССР.
- Загальна характеристика передумов застосування НАССР. Системи простежуваності, програма відкликання.
- Підготовчий етап розроблення плану НАССР.
- Небезпечні чинники в системі НАССР.
- Основні етапи розроблення плану НАССР.
- Розробка стандартних санітарних операційних процедур.
- Рекомендації Комісії з Кодексу Аліментаріус щодо гігієни харчових продуктів.
- Поняття і методи ідентифікації харчових продуктів, її функції, критерії.
- Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники якості.
- Теоретичні поняття ідентифікації та фальсифікації.
- Фальсифікація продукції, поняття і види.
- Аналіз методів виявлення найбільш фальсифікації продуктів харчування.
- Ідентифікація та виявлення фальсифікації продуктів тваринного походження.
- Ідентифікація та виявлення фальсифікації продуктів рослинного походження.
- Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
- Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»
- ДСТУ 180 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів» щодо функціонування системи НАССР.
Вступний іспит з фаху
Ступінь вищої освіти «магістр»
Спеціальність 181 «Харчові технології»
Освітня програма
«Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Перелік літературних джерел
- Домарецький В. А. Технологія харчових продуктів / В. А. Домарецький, М. В. Остапчук, А. І. Українець. – К.: НУХТ, 2003. – 570 с.
- Експертизи у судочинстві України: наук.-практ. посібник / за заг. ред. В.Г. Гончаренка, І.В. Гори. – К.: Юрінком Інтер, 2015. – 504 с.
- Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів [Електронний ресурс]: навч. посібник / В.В. Євлаш, С. О. Самойленко, Н.О. Отрошко, І.А. Буряк. – Х.: ХДУХТ, 2016. – 1 електрон. опт. диск (CD-ROM).
- Загальна технологія харчових виробництв у пракладах і задачах: підручник / Л. Л. Товажнянський, С. І. Бухало, П. О. Капустенко, С. І. Орлова. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 496 с.
- Загальні технології харчових виробництв: підручник / А.І. Українець, М.М. Калакура, Л.Ф. Романенко, В.А. Домарецький та ін. – К.: Університет «Україна», 2010. – 814 с.
- Закон України 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/chow/771/97-вр
- Закон України 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2042-19
- Національний стандарт України «Системи управління якістю: Вимоги (ДСТУ ISO 9001:2015)». URL: http://khoda.gov.ua/image/catalog/files/% 209001.pdf
- Соколенко А.І. Фізико-хімічні методи оброблення харчових продуктів у процесі пакування К.: УДУХТ, 1999. — 212 с.
- Управління безпечністю продуктів харчування: практичний посібник / В.В. Стибель, М.Р. Сімонов. Львів, ТзОВ Галицька видавнича спілка, 2018. 230 с.
- Смоляр В.І. Харчова експертиза: Підручник / В.І. Смоляр. – К.: Здоров’я, 2005. – 448 с.
- Національний стандарт України «Системи управління безпечністю харчових продуктів: Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ДСТУ ISO 22000:2007)». URL: https://test1.haccp.center/assets/files/ DSTU_ ISO_22000-2007.pdf
- Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Наказ № 590 від 1.10.2012. із змінами № 429 від 17.10.2015. Київ: Мін-во аграрної політики та продовольства. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1517-15
- Система НАССР. Довідник: / Львів: НТЦ «Леонорм-Стандарт», 2003. 218 с.
- Черевко, О. І. Методи контролю якості харчової продукції: навч. посіб. / О.І. Черевко, Л.М. Крайнюк, Л.О. Касілова, Л.Р. Димитрієвич; за ред. Л.М. Крайнюк. – Суми : Університетська книга, 2012. – 512 с
- Димань Т.М., Мазур Т.Г., Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник. – Київ : Академія, 2011. – 502 с.
- Пономарьов П.Х., Сирохман І.В., Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини: навч. посіб. – Київ : Лібра, 1999. – 272 с.